Locale Altele
Luni, 29 Aprilie 2024
Luni, 29 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Personalități din Ungaria, la expoziția „Centenarul în ipostaze identitare”
Primăria Ardud  - Duminica, 23 Septembrie 2018

După experiența pozitivă avută la evenimentul „România salută Viena” din luna iunie 2018, Muzeul Judeţean Satu Mare a prezentat în data de 21 septembrie, la sediul „Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria” din Gyula, expoziţia ”Centenarul în ipostaze identitare”.

Evenimentul a fost onorat de prezența Consulului General al României la Gyula, domnul Florin Vasiloni, a Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de alți clerici din cadrul Episcopiei (Părintele Florin Olteanu, Protopop de Gyula, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin, Părintele Ionuț Teodor Negrău, Paroh la Săcal și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Gyula). Au fost prezenți la eveniment și doamna Eva Iova Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, d-na Claudia Toma, Decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, d-na Codruța Stoica, Prorectorul Universității de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, dl. Vasile Fonoage, Vicepreședintele Uniunii Naționale a Patronatului din România, dl. Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Békéscsaba,  dl. Ioan Budai, fost director al Liceului Românesc din Gyula și Primul Președinte al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria.

Oaspeții au apreciat fotografiile expuse și au elogiat catalogul expoziție ”Centenarul în ipostaze identitare”, al cărei autoare este d-na dr. Daniela Bălu.

 

Cuvinte emoționante despre însemnătatea Unirii Naționale din 1918 și a evenimentului cultural de la Gyula, ce perpetuează peste veacuri valorile Neamului Românesc și importanța unității în viața tuturor românilor, au fost rostite de către organizatori și gazde: Domnul Consul General Florin Vasiloni, doamnele director Daniela Bălu și Eva Iova Șimon, dar și de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și domnul primar al orașului Ardud, Ovidiu Marius Duma.

În partea a doua a manifestării Ansamblului Folcloric Cetatea Codrului” din Ardud a prezentat un spectacol ce s-a bucurat de succes și  a creat o atmosferă deosebită, românească, ce a entuziasmat sufletele participanților și a fost răsplătită cu aplauze prelungite.

Evenimentul a fost transmis de televiziunea TRINITAS din România.

Proiectul a fost organizat cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale – Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare; Consiliului Județean Satu Mare; Primăriei Ardud, Asociației Civice ”Tempora” Satu Mare, care a donat, la fel ca și pentru evenimentul de la Viena, mai multe insigne cu logo ROMÂNIA 100, precum și un steag cu același logo, revistele ”Eroii Neamului” și volumul omagial ”Părintele Vasile Lucaciu”.

 

Tags: centenar  ungaria  gyula  
1188 vizite
Distribuie pe